Cine a fost odată-n Gorj: Hadrian Gorun despre relațiile româno-franceze în Primul Război Mondial

Ediția din această săptămână a emisiunii ”Cine a fost odată-n Gorj” este dedicată prezentării unor contribuții istoriografice deosebite semnate de un tânăr istoric gorjean, lector univ. dr. Hadrian Gorun. Specializat pe istoricul relațiilor diplomatice româno-franceze din anii Primului Război Mondial, temă ce a constituit și lucrarea sa de doctorat, Hadrian Gorun oferă telespectatorilor gorjeni o imagine inedită despre cercetarea istorică în arhivele diplomatice.

Istoricul gorjean a publicat până acum trei cărți    dedicate acestui subiect ( prima dintre acestea ”Relațiile româno-franceze în anii neutralității României 1914-1916)  și foarte multe studii și articole în publicații de prestigiu din  țară sau din străinătate. A beneficiat chiar de o bursă pentru a studia în arhivele franceze.  Contribuțiile sale istoriografice sunt foarte apreciate de specialiști dar și de studenții pe care îi are la Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Iubitorul de istorie poate afla amănunte mai puțin cunoscute despre o perioadă foarte importantă a istoriei naționale-anii Primului Război Mondial- de la culisele diplomatice relevatele de arhivele străine la proiectele aliate referitoare la constituirea unor contingente transilvane, alcătuite din foşti prizonieri sau emigranţi în S.U.A. , lămuriri privind reintrarea României în război, în noiembrie 1918  dar și problematica aprovizionării armatei române cu materiale de război în cursul anului 1917, până în momentul defecţiunii ruse.

Emisiunea se constituie ca o incursiune în munca unui cercetător pe tărâmul Muzei Clio din care nu lipsesc episoadele referitoare la Istoria Gorjului, aceste meleaguri jucând un rol foarte important în desfășurarea primei conflagrații mondiale la nivelul României. De asemenea, cărțile tânărului istoric gorjean  se adresează unui public avizat și iubitor de istorie.

O discuție despre relațiile României cu Franța poate fi urmărită  luni, 12 septembrie 2011, de la ora 19.00 la GORJ TV.

Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: