Suferințele unui luptător anticomunist: Sergiu Mischie, disidentul de la Hobița

Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj vă invită sâmbătă, 18 octombrie 2014, la Peștișani, începând cu ora 10.00, acolo unde, în Sala Consiliului Director al Obștei Peștișani, va avea loc lansarea cărții „Vulturul de munte”, ediția a II-a revăzută și adăugită, scrisă de unul dintre eroii luptei anticomuniste din Gorj, Sergiu Mischie.

La cei 78 de ani, distinsul lider al grupării „Vulturul de munte” povestește chinurile la care a fost supus în anii detenției comuniste, dar și cum a învățat istorie, politică și literatură de la unul dintre „camarazii de suferință”: Corneliu Coposu.
Omul Sergiu Mischie vorbește în cartea sa despre Adevăr, Minciună, Teroare și Trădare: „Primul membru pe care l-am recrutat a fost mama (în anul 1952 – n.n.). La început nu a fost de acord. Primele acțiuni au fost cu vorba, adică stăteam de vorbă cu oamenii și le spuneam că va fi foarte rău pentru că au venit comunismul și bolșevismul. Era foarte periculos, pentru că până și preotul era agent al Securității. Cu scrisul am acționat prin cutii de poștă sau cumpăram ziare în care băgam manifeste. Au fost acțiuni de felul acesta în Târgu-Jiu , la uzinele sadu și Cugir. (…) Am convins și alte persoane să vină în organizație. În total am fost 13 membri. (…) Acționam în cinematografe și în teatre pentru că nu puteam fi prinși. Intram, stăteam lipiți de perete, aplicam ștampila și apoi ieșeam în timpul filmului. Foloseam tuș negru”.
Organizația disidentului gorjean Sergiu Mischie a fost demascată în decembrie 1954, prin trădarea unuia dintre membrii săi, pe care liderul grupării îl considera un prieten bun.
În închisoarea de la Jilava, Sergiu Mischie la cunoscut pe Corneliu Coposu, care deja ispășise șapte ani de detenție: „era un om extraordinar, un patriot, un luptător, un om care avea coloană vertebrală (…) în momentul în care îl priveai te cucerea li te acapara prin prezența vorba caldă și sinceră. Era un titan. Nu șiu când va mai avea țara asemenea oameni. Era un titan al sufletului omenesc.”
Eroul gorjean își amintește în cartea sa despre cursurile secrete susținute în închisoare de către unii deținuți politici, intelectuali remarcabili. „Lunea era cursul de istorie și religie, marțea se ținea cel de literatură, miercurea avea loc cursul de politică, joia cel de geografie, vinerea era pe meridianele globului, susținute de foști atașați, marinari sau aviatori, iar sâmbăta se desfășurau lecții de limbi străine și de matematică. Domnul Coposu ținea niște lecții de istorie combinate cu politică și literatură. Lecțiile se desfășurau fără creion și hârtie, doar cu ochii, urechile și memoria.”
Iată așadar, povestea luptătorului anticomunist din Hobița Gorjului, Sergiu Mischie. O veritabilă lecție despre viață și suferință, despre adevăr și speranță.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: