Cursurile Școlii de vară S.Ș.I.R. 2015

wpid-brasov-panorama-01.jpg

Predarea istoriei în şcolile din România. Trecut – prezent – viitor

Braşov, 20–25 iulie 2015

Instituţie gazdă:

Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov

Parteneri:

Societatea de Ştiinţe Istorice din România

Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca

Universitatea „Transilvania” din Braşov

Istoria are un rol cheie în formarea concepțiilor despre lume, valorilor şi atitudinilor fiecăruia dintre noi. Ea influenţează deci comportamentele prezente şi opţiunile pentru viitor. Deşi la dobândirea cunoștinţelor despre trecut contribuie o multitudine de factori – povestirile de familie, lecturile, mass-media, internet-ul, experienţa directă – educaţia şcolară are un rol esențial în îmbogăţirea şi consolidarea acestor cunoștinţe, conferindu-le totodată sens şi sistemicitate.

În pofida însemnătăţii istoriei în asigurarea coeziunii sociale, în România statutul istoriei ca disciplină şcolară este în declin de mai bine de un deceniu şi jumătate. Istoria a fost desconsiderată, considerată învechită, promotoare a unui naţionalism vetust, şi marginalizată. Numărul de ore alocat ei în învăţământul gimnazial şi liceal a fost redus la o oră pe săptămână la majoritatea claselor şi profilurilor, ceea ce ne singularizează negativ printre celelalte ţări europene. Efectele acestei politici iresponsabile a decidenţilor se văd la nivel naţional. Scăderea interesului pentru istorie şi pentru valorile naţionale este una dintre cauzele declinului angajamentului pentru binele comun, subminând astfel solidaritatea și coeziunea socială a României de azi șâşi de mâine.

Școala de vară Predarea istoriei în şcolile din România. Trecut – prezent – viitor îşi propune să faciliteze participanţilor – profesori de istorie din învăţământul preuniversitar, doctoranzi, studenţi şi alte persoane interesate de problematica istorică, dobândirea următoarelor competenţe profesionale:

1. Identificarea şi analiza problemelor actuale ale predării istoriei în școlile din România

2. Regăsirea informaţiilor relevante pentru diverse experienţe istorice de predare a istoriei în şcoală şi contextualizarea acestor experienţe la nivel european

3. Proiectarea unor forme de comunicare eficientă a cunoștințelor istorice, adaptate contextului tehnologic şi specificului de receptare al tinerilor din România secolului XXI

4. Identificarea și prezentarea sistematică a argumentelor și opţiunilor pentru o redresare a statutului disciplinei istorie în sistemul educației publice ca şi în ansamblul societăţii.

Co-directori ai Şcolii de Vară:

Conf. univ. dr. Ovidiu GHITTA, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca

Prof. univ. dr. Bogdan MURGESCU, președintele Societății de Ştiințe Istorice din România

Prof. univ. dr. Enikő RÜSZ-FOGARASI, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca

Comitet de organizare:

Conf. univ. dr. Ovidiu GHITTA (decan, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca)

Conf. dr. Cristina GUDIN (Universitatea din București)

Prof. Camil IONESCU (președinte, Filiala Brașov a Societăţii de Științe Istorice din România)

Prof. univ. dr. Bogdan MURGESCU (preşedinte, Societatea de Ştiințe Istorice din România)

Prof. univ. dr. Toader NICOARĂ (director, Şcoala Doctorală „Istorie. Civilizaţie. Cultură”, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca)

Prof. univ. dr. Enikő RÜSZ-FOGARASI (prodecan, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca)

Prof. Mariana SECHEREŞ (profesor, Colegiul Tehnic „Transilvania” din Braşov)

Lect. univ. dr. Andrei Florin SORA (Universitatea din Bucureşti)

Prof. Monica TAŞCĂ (preşedinte, Comisia de Cenzori a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România)

Prof. dr. Bogdan TEODORESCU (secretar-general, Societatea de Ştiințe Istorice din România)

Participanți: circa 40 membri ai SŞIR din ţară şi 20 din Brașov (cadre didactice din învăţământul gimnazial şi liceal, doctoranzi, masteranzi, muzeografi, arhivişti etc.).

Şcoala de vară este recunoscută ca activitate de perfecţionare pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, iar participanții vor beneficia de 10 credite.

Societatea de Ştiinţe Istorice din România a oferit 2 burse care vor constau în participarea gratuită la Şcoala de Vară (subvenţie de 500 de lei, acoperind cazarea, masa şi activităţile propriu-zise), acordate unui profesor din învățământul gimnazial şi unui profesor din învăţământul liceal, în urma unui concurs.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: