In memoriam. Comemorarea celor zece eroi martiri gorjeni uciși de către germani în vara anului 1917, la Turnu-Severin

inaltarea-domnilor-ziua-eroilor-romani-

În comuna Fărcăşeşti, Şcoala Gimnazială din Valea cu Apă poartă de câţiva ani, numele unuia dintre eroii neamului – al celui ce a fost sublocotenent Victor Popescu. O îndreptare târzie faţă de un luptător împotriva nedreptăţilor impuse de ocupanţii nemţi şi austrieci, din timpul primului război mondial. Faţă de durităţile armatelor de ocupaţie, Victor Popescu a organizat în rândurile populaţiei o mişcare de rezistenţă, care a avut diverse forme, de la refuzul colaborării cu inamicul şi până la lupta deschisă împotriva acestuia. Faptele sale de vitejie sunt de o importanţă majoră, mai cu seamă că a reuşit să adune în jurul său oameni hotărâţi să lupte din umbră şi să îndure, până la ultima suflare împotriva autorităţilor germane şi austro-ungare. Pentru că nu au reuşit să îi prindă nici măcar prin trădare, autorităţile militare ale forţelor de ocupaţie au recurs la represiuni asupra familiilor luptătorilor de gherilă. Mulți dintre aceștia au fost arestaţi, condamnaţi la moarte şi unii dintre ei executaţi de inamic.

În urmă cu 100 de ani, Tribunalul militar german din Târgu Jiu a condamnat la moarte 10 cetăţeni din localităţile Negomir, Bolboşi, Grozeşti, Dragoteşti, Covrigi şi Horăşti sub acuzaţia de „înaltă trădare în timp de război”.

Aflând de condamnarea la moarte a unor oameni care l-au ajutat, Victor Popescu a decis o lovitură îndrăzneaţă: atacarea închisorii din Turnu-Severin pentru a-i elibera pe toţi cei deţinuţi pentru că l-au susţinut. Grupul de partizani a atacat închisoarea în noaptea de 6/7 iulie 1917, reuşind să facă o spărtură în gardul acesteia, prin care o parte din deţinuţi au izbutit să fugă. Cei condamnaţi la moarte însă, nu au putut să evadeze, iar atacul asupra închisorii a grăbit executarea lor de către germani. Cei zece martiri au fost ucişi la 11/24 iulie 1917. În faţa plutonului de execuţie, aceştia au avut o atitudine demnă.

În memoria acestora, la inițiativa domnilor prof. dr. Dumitru Cauc și Nicolae Mitroiu, în locul unde acum 100 de ani au fost uciși cei zece eroi martiri, marți, 11 iulie 2017, la Turnu Severin, va fi dezvelită o placă omagială, însoțită de alocuțiuni, parastas și o slujbă de pomenire. Vor lua parte la eveniment, oficialități locale și județene din Mehedinți și Gorj, primari din comunele gorjene, istorici și cercetători, reprezentanți ai arhivelor, cadre militare active și în rezervă, moștenitori ai celor zece martiri gorjeni, iubitori ai trecutului și istoriei.

La eveniment va lua parte și o delegație a Societății de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, conducerea acesteia salutând inițiativa comemorării celor zece eroi martiri uciși la Turnu-Severin în urmă cu un secol de către trupele de ocupație germane.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: