Școala de Vară S.Ș.I.R. – Galați, 2014. Ziua 1

Orașul Galați găzduiește în aceste zile Școala de Vară a Societății de Științe Istorice din România, cu tema „Primul Război Mondial. Experiențe istorice și lecții pentru azi”, sub egida S.Ș.I.R., a Universității „Dunărea de Jos” Galați, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, în parteneriat cu School of Global and Internațional Studies, Indiana University, S.U.A., Friedrich-Eebert-Stiftung, Office Romania, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați și Muzeul Brăilei.

page

Sunt prezenți la aceste cursuri, recunoscute ca activitate de perfecționare a membrilor S.Ș.I.R., peste 40 de istorici din întreaga țară și 20 din Galați și Brăila (cadre didactice, doctoranzi, masteranzi, muzeografi, arhiviști ș.a.).

Școala de Vară „Primul Război Mondial. Experiențe istorice și lecții pentru azi” își propune să ofere celor prezenți prilejul unei reflecții structurate asupra semnificației acestui eveniment istoric major, de impact asupra viziunii generale despre lume și societate.

Cursurile au debutat, luni, 28 iulie 2014, în Sala de festivități a Universității „Dunărea de Jos” Galați – Aula Magna, în prezența președintelui S.Ș.I.R., prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (Universitatea din București), a prof. dr. Bogdan Teodorescu (secretar general S.Ș.I.R.), a conf. univ. dr. Constantin Ardeleanu (prodecan Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați) și a prof. univ. dr. Maria Bucur-Deckard (School of Global and Internațional Studies, Indiana University, S.U.A.), a membrilor S.Ș.I.R. prezenți la Școala de Vară, precum și a altor invitați.

Conferința inaugurală a fost susținută de doamna prof. univ. dr. Maria Bucur-Deckard (Indiana University), cu tema „Comemorarea Primului Război Mondial – evoluții, accente, omisiuni”, fiind urmată de două prelegeri in plen, susținute de prof. univ. dr. Toader Nicoară de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj Napoca (Marele Război, în istoriografie: de la istoria politico-diplomatică la noua istorie culturală) și prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, președintele S.Ș.I.R. (Bilanțul războiului – costuri directe și indirecte).

În după-amiaza aceleeași zile, cursanții Școlii de Vară S.Ș.I.R. au vizitat Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” – Casa „Cuza Vodă” din Galați și au luat parte la Workshop-ul „Galați și Brăila – orașe cu tradiție multiculturală. Valori ale istoriei locale în educația pentru democrație”. Au susținut prelegeri privind rolul orașului galați în timpul Primului Război Mondial: drd. Maria Magdalena Tuluș (Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați) și prof. Florin Cernat (Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Galați).

Din partea Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România, participă prof. Andrei Popete-Pătrașcu și prof. dr. Dorina Nichifor. Vom reveni pe parcursul următoarelor zile cu noi detalii despre activitățile desfășurate în cadrul Cursurilor Școlii de Vară S.Ș.I.R. 2014.

 

 

 

Articolul anterior
Lasă un comentariu

Un comentariu

  1. » Au început cursurile Școlii de Vară a SȘIR de la Galați Societatea de Stiinte Istorice din Romania

Lasă un comentariu